De vereniging is opgericht in 1929 in de lokale taveerne van Miggels (tegenwoordig (fam. Stroeve) door J.Kamans, G.Groters, A.Tissing, D.van Neck, O.Miggels, C.Nicola en R.Nederveen. In gegevens van de Knvb komt de vereniging al voor in 1918

Dhr. Kamans werd tot voorzitter verkozen en bleef dit 25 jaar lang. In 1969 trad dhr. Geert de Boer aan als voorzitter en hij zou dit maar liefst 30 jaar blijven om in 1999 opgevolgd te worden door Nico Gaal

Het eerste voetbalveld was op de ronde Blesse waar men zelf van een stuk bosgrond een voetbalveld moest maken. Na 5 jaar kwam er een voetbalveld aan het kerkhoflaantje wat gehuurd werd voor 1 gulden per jaar van de Maatschappij van Weldadigheid. De plaatselijke taveerne diende eerst als kleedkamer maar later kreeg de club een oude spoorwagon die als kleedkamer kon dienen.

De begin jaren waren zeer succesvol;VV Willemsoord stond bekent als de schrik van het noorden voor 1940 speelden ze al in de 3e klasse van de grote bond. De vele prijzen in de prijzenkast bij Cafe de Steen herinneren nog aan deze glorie jaren. Tijdens de oorlogsjaren lag de hele competitie stil en werd er zo nu en dan onderling gevoetbald. In 1945 ging de competitie weer verder met het 2e elftal van Willemsoord zelf in de 1e klasse onderafdeling Zwolle.

Vlak na de oorlog kreeg de voetbalclub de beschikking over een nieuw voetbalveld achter het Veentje met als kleedkamer een oude barak uit de Eese achtergelaten door de Duitsers. Om het veld goed bespeelbaar te houden werd er drainage aangelegd sleuven in de grond gevuld met takkenbossen en zand. In het seizoen 1949- 1950 speelde het 1e elftal in de 4e klasse Knvb. In het seizoen 1950 – 1951 verlieten 20 spelers Willemsoord om bij BWS in Steenwijkerwold te gaan voetballen. In 1959 werd de bekercompetitie van de afdeling Zwolle gewonnen in een finale tegen Dedemsvaart op Sportlust in Steenwijk. In het seizoen 1964 -1965 werd het 2e kampioen en in 1970 het 3e elftal. Enkele trainers uit die tijd zijn de heren Nijenhuis, Kamans, Adriaanse en Kooistra.

In het seizoen 1968 -1969 werden de eerste wedstrijden op de huidige locatie midden in het dorp gespeeld.  Seizoen 1977- 1978 was een sportief hoogtepunt met promotie naar de 3e klasse Knvb door winst op Olyphia uit Noordwolde.  Aan het eind van het seizoen 1978 – 1979 degradeerde Willemsoord echter weer, waarbij uit teleurstelling enkele spelers Willemsoord verlieten. Het seizoen dat daarop volgde er weer een degradatie van het 1e elftal.

In  1980 werd de huidige kantine geopend hetgeen de financiële positie van de club ten goede kwam. Aan het eind van seizoen 1980 – 1981 degradeerde het 1e team naar de 2e klasse onderafdeling Zwolle. In de jaren negentig had Willemsoord zelfs 5 senioren teams in de competitie. Helaas liep dit  in deze eeuw terug naar 2 teams in seizoen 2009 – 2010.

In 2000 heeft het toenmalige bestuur samen met de jeugdleiders een besluit genomen om te stoppen met het C- junioren team want men vond 12 spelers te weinig voor een elftal, tot op de dag van vandaag wordt dit besluit betreurd.  Het gevolg was dat er een deel stopte met voetballen of lid werd van de Blesse of Steenwijkerwold. In deze groep jeugd zaten verschillende getalenteerde spelers waar van er nu enkele weer naar Willemsoord gekomen zijn.

In seizoen 2010 – 2011 is de neerwaartse spiraal doorbroken met een behoorlijke leden groei als gevolg. Ook de jeugdafdeling groeit momenteel weer en presteert, ondanks de hoge indelingen, prima.